Naše  Internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Više o kolačićima pročitajte ovdje " Pravila privatnosti ".

Kategorije / Proizvodi

Separator - taložnik mulja - značaj separatora, filtra mulja kod centralnog grijanja

Separator - taložnik mulja - značaj separatora, filtra mulja kod centralnog grijanja

U sustavima grijanja i hlađenja medij za prijenos topline uglavnom je voda ili mješavina vode i glikola, međutim voda može sadržavati otopljeni zrak i razne nečistoće, što se zajednički naziva mulj. Ova prljavština, blato, dijelom ulazi u sustav s vodom za punjenje, dijelom može doći tijekom izgradnje, a tijekom rada proizvodno ulje i male metalne čestice-hrđe, također mogu ući u nosač topline s unutarnje površine opreme.

Značaj separatora - taložnika mulja

Zašto je potrebno koristiti separator mulja u našem sustavu grijanja/hlađenja? Hoće li se investicija isplatiti?

Mulj u vodi mora se ukloniti kako bi se osigurao pravilan rad, jer smanjuje učinkovitost prijenosa topline u cjevovodu, može se taložiti na kutnim segmentima cjevovoda, što uzrokuje povećanje otpora, također se može taložiti u opremi, što smanjuje prijenos topline, osim što se taloži u pumpi, smanjuje mu i vijek trajanja.

Također je važno istaknuti kako je jamstvo proizvođača uvijek uvjetovano namjenskom uporabom i zaštitom uređaja, o čemu korisnik mora voditi računa, odnosno potrebno je zaštititi sustav od oštećenja uzrokovanih budućim ili postojećim onečišćenjima , kao i od nepotrebnih tehničkih grešaka.

U novoizgrađenim sustavima s površinskim ili podnim grijanjem obavezna je ugradnja naprednog magnetskog separatora mulja u povratnu granu sustava grijanja, neposredno ispred toplinske pumpe/kotla.

Zašto? Što možemo očekivati ​​ako izostavimo ovaj proizvod:

- Izmjenjivač topline može se oštetiti, što može biti vrlo skupo za zamjenu,

- cirkulacijska pumpa može se pokvariti.

 (Prema direktivi ErP bilo je potrebno zamijeniti 3-pozicijske pumpe u uređajima s pumpama koje se mogu modulirati u cijelom rasponu broja okretaja, što se tehnički moglo riješiti ugradnjom permanentno magnetske osovine u pumpu. Bez magnetskog separator (filter-taložnika) mulja, magnetizirajuće nečistoće koje cirkuliraju u sustavu, npr. hrđa, mogu se zalijepiti za ovu osovinu i mogu uništiti pumpu za 1-2 godine.)

Sve ove mogućnosti kvarova čine kategoriju namjenskog korištenja, tj. spadaju pod odgovornost korisnika.

Kako radi separator, taložnik mulja?

Uređaj veže mulj koji cirkulira sustavom na način da mehanički filtar u njemu hvata plutajuće čestice, a iznimno jak magnet privlači komadiće metala u njemu. Sakupljeni mulj se mora redovito prazniti, što znači da se sakupljena onečišćena voda (mulj) mora povremeno isprazniti iz spremnika separatora mulja. (Zato postoji kuglasti ventil prije i iza njega tako da se to može učiniti lako i jednostavno.)

Stoga je svakako opravdana ugradnja separatora mulja u sustave grijanja i hlađenja kako bi sustav radio ekonomičnije i kako bi se povećao radni vijek glavne opreme (kotao, izmjenjivač topline, pumpa). Magnetski separatori mulja štite opremu sustava grijanja i hlađenja još učinkovitije od konvencionalnih. Početna cijena separatora mulja djelić je cijene glavne opreme, a budući da može produžiti vijek trajanja sustava, preporučuje se njegova ugradnja.

Koja rješenja nudimo?

COMPUTHERM Magnetski separatori mulja

 

Magnetski separator mulja - taložnik - za centralno grijanje          Magnetski separator - filter mulja - kod centralnog grijanja

 

Magnetski separatori mulja COMPUTHERM koriste se za prikupljanje i uklanjanje nečistoća prisutnih u sustavima grijanja i hlađenja. I magnetske i ne-magnetske nečistoće učinkovito se uklanjaju uz pomoć filtra i snažnog magneta unutar njih. U tu svrhu služi magnetski separator mulja COMPUTHERM DS2-20, DS5-20 i DS5-25.

Proizvodi se lako postavljaju i održavaju. Proizvodi također uključuju kuglasti ventil(e) kao pribor, koji olakšava ugradnju i kasnije održavanje. Nema potrebe mijenjati brtvu ili druge dijelove tijekom održavanja i čišćenja.

Tablica usporedbe tipa magnetskih separatora / taložnika mulja:

DS2-20  DS5-20  DS5-25
Priključna veličina ventila: ¾” ¾” 1”
Maksimalni radni tlak kruga grijanja: 10 bara 4 bara 4 bara
Minimalna radna temperatura: 0 °C 0 °C 0 °C
Maksimalna radna temperatura: 90 °C 100 °C 100 °C
Maksimalni protok: 76,7 l/min 53 l/min 92 l/min
Kvs: 4,8 m3/h 1,6 m3/h 2,8 m3/h
Snaga magneta: (neodimijski magnet) 9000 Gaussa 12000 Gaussa 12000 Gaussa
Materijal kućišta: najlon ojačan staklenim vlaknima (PA66) najlon ojačan staklenim vlaknima (PA66) najlon ojačan staklenim vlaknima (PA66)
Zapremina spremnika: 200 ml 530 ml 530 ml
Težina: 700 g 1490 g 1790 g
Može se koristiti u sustavima grijanja i hlađenja: da da da