Naše  Internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Više o kolačićima pročitajte ovdje " Pravila privatnosti ".

Brza dostava
Brza dostava
na kućnu adresu!
Velika zaliha proizvoda.
Velika zaliha proizvoda.
Gotovo svi proizvodi su dostupni odmah.
Q8RF(TX) dodatni bežični termostat za Q8RF prijemnu jedinicu i Q1RX utikač
37,50 euro
33,75 euro
Popust: 3,75 euro 10%
Trajanje sniženja: 01.09.2023 -
količinakom

Q8RF(TX) dodatni bežični termostat za Q8RF prijemnu jedinicu i Q1RX utikač

37,50 euro
33,75 euro
Popust: 3,75 euro 10%
Trajanje sniženja: 01.09.2023 -
količinakom
Šifra artikla: Q8RF(TX)

Može se koristiti za više-zonske termostate COMPUTHERM Q5RF i Q8RF za dopunu 2 termostata uključena u osnovni paket, tj. za povećanje broja zona i za upravljanje COMPUTHERM Q1RX utičnicom.

Raspoloživost: Na zalihi
Trošak/Cijena dostave: 5,00 euro
Očekivana isporuka: 29. Srpanj 2024.

Opis

COMPUTHERM Q8RF (TX) bežični (radio frekvencijski), programabilni sobni termostat može se koristiti za više-zonske termostate COMPUTHERM Q5RF i Q8RF za dopunu 2 termostata uključena u osnovni paket, tj. za povećanje broja zona i za upravljanje COMPUTHERM Q1RX utičnicom.

Termostat se može programirati prema individualnim potrebama, tako da sustav grijanja (hlađenja) grije (hladi) određene prostorije vašeg doma ili ureda na željenu temperaturu u željeno vrijeme i pridonosi smanjenju troškova energije uz osiguravanje udobnosti.

Termostat je slobodan za nošenje unutar dometa. Spajanje na COMPUTHERM Q5RF / Q8RF prijemnik i/ili COMPUTHERM Q1RX utičnicu je omogućeno bežičnom (radio frekvencijskom) vezom, tako da nema potrebe za ugradnjom ožičenja između termostata i bojlera.

Preporučamo ga za mjesta gdje je potrebno podijeliti sustav grijanja na zone, a bitna je programabilnost, precizno mjerenje temperature i podešavanje temperature, prenosivost i točnost uključivanja.

Glavne značajke:

 • Termostat je slobodan za nošenje unutar dometa
 • Za svaki dan u tjednu može se izraditi poseban temperaturni program.
 • Moguće je postaviti 1 fiksno i 6 slobodno biranih vremena uključivanja dnevno, za svako od kojih se može odabrati bilo koja temperatura.
 • Postoje 4 različite opcije za privremenu promjenu temperature prema programu: do sljedećeg prebacivanja programa, na period od 1-9 sati, na period od 1-99 dana ili do sljedeće ručne intervencije.
 • Osjetljivost prebacivanja po izboru
 • Unutarnja kalibracija termometra
 • Jednostavno prebacivanje između načina hlađenja i grijanja
 • Funkcija zaštite pumpe
 • Pozadinsko osvjetljenje
 • Zaključavanje tipkovnice

Specifikacija proizvoda

Najvažniji tehnički podaci termostata (predajnika)
Podesivo temperaturno područje 5 - 40 °C (u koracima od 0,5 °C)
Raspon mjerenja temperature 3 - 45 °C (u koracima od 0,1 °C)
Točnost mjerenja temperature ± 0,5 °C
Raspon kalibracije temperature ± 3 ° C (u koracima od 0,1 ° C)
Osjetljivost prebacivanja na izbor ± 0,1 ° C; ± 0,2 ° C; ± 0,3 °C
Napon baterije 2 x 1,5 V AA alkalna baterija (LR6)
Radna frekvencija 868,35 MHz
Raspon dometa cca. 50 m na otvorenom terenu

Česta pitanja

Za što se može koristiti sobni termostat COMPUTHERM Q8RF?
Višezonski bežični sobni termostat COMPUTHERM Q8RF je posebno dizajniran za upravljanje sustavima grijanja i hlađenja. Pogodan je i za upravljanje električnim i elektroničkim uređajima koji se mogu uključiti/isključiti uklanjanjem i vraćanjem napajanja.

S kojim baterijskim ulošcima se termostat može koristiti?
Termostati rade s 2 alkalne baterije od 1,5 V (tip LR6; veličina AA). U uređajima se smiju koristiti samo nove alkalne baterije. Druge baterije koje se nazivaju dugovječnim ili trajnim (npr. konvencionalne ugljično-cink), polu potrošene baterije ili upotreba punjivih baterija nije prikladna za rad uređaja.

Koliki je očekivani vijek trajanja baterije pri korištenju Q8RF?
Očekivani vijek trajanja baterije pri normalnoj upotrebi je cca. 1,5-2 godine.

Gdje bi trebali biti smješteni predajnik i prijemnik termostata?
Jedinice odašiljača termostata treba postaviti u prostoriju koja se koristi za redovitu ili dugotrajnu uporabu tako da bude u smjeru prirodnog kretanja prostorije, ali da nije izložena propuhu ili ekstremnoj toplini (npr. sunčevo zračenje, hladnjak, dimnjak itd.). Njegova optimalna lokacija je 1,5 m iznad razine poda. Uređaji se lako mogu pričvrstiti na svoje postolje, nakon čega se mogu postaviti na bilo koju horizontalnu površinu (npr. stol, polica, komoda) ili čak montirati na zid zahvaljujući rupicama za vijke na stražnjoj strani.

Prijemnik termostata COMPUTHERM Q8RF treba postaviti u blizini kotla na mjestu zaštićenom od vlage i topline. Prilikom odabira mjesta prijamnika također treba uzeti u obzir da širenje radio valova umanjuju teški metalni predmeti (npr. kotlovi, međuspremnici itd.) ili metalne građevinske konstrukcije mogu negativno utjecati na radio valove. Ako je moguće, preporučamo da prijamnik postavite na udaljenosti od najmanje 1-2 m i na visini od 1,5-2 m od kotla i drugih velikih metalnih konstrukcija kako biste osigurali radiofrekvencijsku komunikaciju bez smetnji. Preporučujemo da prije instaliranja prijemnika provjerite pouzdanost radio frekvencijske veze na odabranom mjestu. Ne postavljajte prijemnik ispod poklopca kotla ili u neposrednoj blizini vrućih cijevi ili crpki, jer to može oštetiti komponente i ugroziti bežičnu (radio frekvenciju) vezu. Nadalje, preporuča se da se prijemnik napaja električnom energijom iz druge utičnice od bojlera (ako je moguće, iz druge faze) i da se mrežno napajanje ni na koji način ne usmjerava od kotla do prijemnika. Kako biste spriječili strujni udar, spajanje prijemnika na bojler prepustite stručnjaku!

Kako spojiti proizvod?
Uređaj mora instalirati / pustiti u rad kvalificirana osoba! Uređaj kojim želite upravljati mora biti spojen na NO-COM priključne točke na stražnjoj strani prijemnika. Za više pojedinosti pogledajte upute za uporabu proizvoda.

Kojim uređajima je COMPUTHERM Q8RF prikladan za upravljanje?
COMPUTHERM Q8RF višezonski, radiofrekventni sobni termostat prikladan je za upravljanje velikom većinom bojlera, kotlova i klima uređaja na tržištu u Hrvatskoj. Lako se može spojiti na bilo koji plinski bojler ili klima uređaj sa dvotočnom priključnom točkom sobnoga termostata, bez obzira na to ima li upravljački krug od 24 V ili 230 V. Pogodan je i za upravljanje električnim i elektroničkim uređajima koji se mogu uključiti/isključiti uklanjanjem i vraćanjem napajanja.

Je li za rad termostata potrebno napajanje od 230 V?
Nije potrebno za rad odašiljača termostata, već su potrebne samo 2 alkalne baterije od 1,5 V (tip LR6; veličina AA) po termostatu.

Međutim, prijemnik termostata radi na mrežnom naponu od 230 V.

Ometaju li rad međusobno više bežičnih sobni termostata koji se koriste u stanu?
Ne. Svaki termostat i pripadajući prijemnik (prijamnici) imaju vlastiti sigurnosni kod, koji jamči siguran i nesmetani rad uređaja. Svaki prijemnik prima samo signale od termostata s istim sigurnosnim kodom. Kao rezultat toga, u suštini bilo koji broj uređaja može se koristiti u neposrednoj blizini jedan drugome bez izazivanja ikakvih problema u komunikaciji uređaja.

Može li se koristiti Q8RF za klima uređaje?
Da. Moguće je prebacivanje između načina grijanja i hlađenja termostata. Termostat uključuje klima uređaj iznad zadane temperature u načinu hlađenja i ispod nje isključuje prema odabranoj osjetljivosti uključivanja.

Kako prebaciti termostat u način hlađenja?
Sa tipkama vidljivima na prednjoj strani termostata, jednom kratko pritisnite tipku SET. Zatim ponovno pritisnite i držite tipku SET dok kratko držite tipku COPY. HEAT ili COOL će se pojaviti na zaslonu kako bi označili odabrani način rada. Zatim možete koristiti tipke +/- za prebacivanje između načina rada.

Zašto termostat ne uključuje grijanje?
Razloga za to može biti nekoliko. Najčešći problemi su:

 • korištenje neodgovarajuće baterije (kao što je ispražnjena ili nealkalna baterija)
 • neispravan spoj (koji u slučaju nezgode može oštetiti i relej u uređaju ili uzrokovati oštećenje elektronike kontroliranog uređaja)
 • nesigurna radiofrekvencijska veza (pogledajte dolje za detalje)
 • odašiljač i prijemnik su neupareni i moraju se ponovno upariti (koraci za ponovno uparivanje mogu se naći u uputama za uporabu)

Što trebam učiniti ako se prijemnik uređaja uključi, ali se mrežni napon od 230 V ne pojavi na NO-COM izlazima?
NO-COM izlazi prijemnika uređaja su bez potencijala (bez napona), tako da se prema zadanim postavkama na njima ne prikazuje 230 V, samo su dvije spojene žice zatvorene ili je veza između njih prekinuta. Ako želite da se pri uključivanju uređaja na tim izlazima prikazuje mrežni napon od 230 V, na NO ili COM priključnu točku uređaja potrebno je spojiti mrežni fazni kabel prema uputama za uporabu. Prije spajanja, svakako odspojite kabel za napajanje i neka ga spoji kvalificirana osoba!

Mrežni napon prijemnika prikazuje se na izlazima zone (L1-N1, L2-N2, L3-N3 i L4-N4) kada je odgovarajuća zona uključena.

Što uzrokuje nesigurnu radiofrekvencijsku vezu?
Razloga za to može biti nekoliko. Najčešći uzroci su:

 • korištenje neodgovarajuće baterije (kao što je ispražnjena ili nealkalna baterija)
 • prevelika udaljenost ili previše prepreka (npr. više armiranobetonskih ploča, deblji zidovi, itd.) između odašiljača i prijemnika
 • neispravno postavljanje odašiljača ili prijemnika termostata (pogledajte gore za detalje)
 • korištenje druge radiofrekventne opreme (prema našem iskustvu: neki bebi monitori i bežične slušalice) koja se koristi u blizini i koja emitira jači signal nego što je po standardu
 • druge vanjske smetnje (npr. antena velike snage na krovu ili u blizini)

Korištenje utičnice za pojačanje signala COMPUTHERM Q2RF može riješiti neke probleme (npr. predaleko ili previše prepreka između odašiljača i prijemnika)

Kako proizvod nastavlja raditi nakon nestanka struje?
Nakon što se napajanje vrati, izlaz prijemnika se prvo isključuje. Međutim, kako odašiljač ponavlja svoju trenutnu naredbu za uključivanje svakih 5 minuta, kontrola sustava grijanja/hlađenja vraća se na prethodno postavljeni način rada najkasnije 5 minuta nakon povratka struje.

Što trebam učiniti ako odašiljač ne komunicira s prijemnikom ili je nesigurna veza?
Može postojati nekoliko razloga zašto odašiljač ne komunicira ili samo nesigurno komunicira s prijamnikom. Da biste riješili ovaj problem, preporučujemo da isprobate sljedeće prijedloge:

Zamijenite bateriju u predajniku termostata. Pazite da se u uređaju koriste samo nove alkalne baterije. Druge baterije koje se nazivaju dugovječnim ili trajnim (npr. konvencionalne ugljično-cink), poluprazne baterije ili upotreba punjivih baterija nije prikladna za rad uređaja.
Provjerite jesu li dvije jedinice uparene. Ako dvije jedinice ne komuniciraju ni blizu jedna drugoj, možda će se morati ponovo upariti kako je opisano u uputama za uporabu.
Približite odašiljač i prijemnik termostata ili uključite utikač za pojačanje radio signala COMPUTHERM Q2RF između dvije jedinice ako je moguće na pola udaljenosti ako mislite da su previše udaljene.
Provjerite jesu li odašiljač i prijemnik termostata instalirani kako je opisano. Ako ne, premjestite ih kako je opisano (pogledajte gore za detalje).

Izbjegavajte korištenje druge (kao što su neki monitori za bebe ili bežične slušalice), radiofrekventne opreme u blizini.

Može li se termostat sinkronizirati s više prijemnika u isto vrijeme?
Da. COMPUTHERM bežični termostati mogu istovremeno kontrolirati nekoliko radio frekvencijskih jedinica, kao što su: Q1RX utičnica, Q3RF prijemnik, Q7RF prijemnik, Q8RF prijemnik. Da biste uspostavili vezu, prijemnici moraju biti postavljeni u način uparivanja, a tipke SET i DAY na prednjoj strani termostata Q8RF moraju biti pritisnute dok se na zaslonu termostata ne pojavi U: 1 ili U: 2, U: 3, U: 4 . Zatim pomoću tipki +/- odaberite broj zona koje želite kontrolirati s termostatom, zatim pritisnite i držite tipku COPY dok LED na prijemniku ne prestane treptati. Ako ne želite upravljati Q8RF prijemnikom s Q8RF (TX) termostatom, već drugim bežičnim uređajem COMPUTHERM, morate odabrati U: 1 zonu za sinkronizaciju.

Što trebam učiniti ako mislim da termometar termostata nije točan?
Od vidljivih tipki na prednjoj strani termostata, jednom kratko pritisnite tipku SET. Zatim pritisnite tipku DAY kratko i odmah nakon što držite tipku HOLD. CAL će se pojaviti na zaslonu i pomoću gumba +/- možete promijeniti prikazanu temperaturu na izmjerenu vrijednost.

Što znači LO ili HI natpis koji se pojavljuje umjesto izmjerene temperature?
To znači da je temperatura koju mjeri uređaj izvan mjernog raspona temperaturnog senzora: LO označava prenisku, a HI previsoku. To se može dogoditi ako je jedinica u iznimno hladnom ili vrućem okruženju, ako je termički senzor fizički oštećen (primjerice, ako je pritisnut, što dovodi do kontakta dvije noge termalnog senzora ili ako se termalni senzor polomi) ili ako dođe do kvara toplinskog senzora na neki drugi način.