Naše  Internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Više o kolačićima pročitajte ovdje " Pravila privatnosti ".

Brza dostava
Brza dostava
na kućnu adresu!
Velika zaliha proizvoda.
Velika zaliha proizvoda.
Gotovo svi proizvodi su dostupni odmah.
Q8RF multizonska bežična prijemna jedinica sa dva termostata u paketu
115,00 euro
103,50 euro
Popust: 11,50 euro 10%
Trajanje sniženja: 01.09.2023 -
količinakom

Q8RF multizonska bežična prijemna jedinica sa dva termostata u paketu

115,00 euro
103,50 euro
Popust: 11,50 euro 10%
Trajanje sniženja: 01.09.2023 -
količinakom
Šifra artikla: Q8RF

Višezonski, bežični (radio frekvencija), programabilni digitalni sobni termostat. Osnovni paket uređaja uključuje dva termostata i jedan prijemnik. Prikladan je za upravljanje velikom većinom bojlera, kotla i klima uređaja na tržištu u Hrvatskoj. Termostati se mogu slobodno nositi unutar dometa.

Raspoloživost: Na zalihi
Trošak/Cijena dostave: 5,00 euro
Očekivana isporuka: 19. Lipanj 2024.

Opis

Višezonski, bežični (radio frekvencija), programabilni digitalni sobni termostat.
COMPUTHERM Q8RF sobni termostat sa preklopnim načinom rada, višezonski, bežični, programabilni, prikladan je za upravljanje velikom većinom bojlera i klima uređaja na tržištu u Hrvatskoj. Lako se može spojiti na bilo koji plinski bojler, kotao ili klima uređaj koji ima dvožičnu priključnu točku za sobni termostat, bez obzira na to ima li upravljački krug od 24 V ili 230 V.

Osnovni paket uređaja uključuje dva termostata i jedinicu prijemnika. Na zahtjev se mogu dodati dva dodatna COMPUTHERM Q5RF (TX) i/ili Q8RF (TX) termostata. Termostati usklađeni s COMPUTHERM Q8RF zonama mogu se istovremeno uskladiti s do nekoliko COMPUTHERM Q1RX bežičnih utičnica, tako da se može istovremeno kontrolirati nekoliko zasebnih uređaja (npr. pokretanje pumpe prilikom pokretanja kotla). Prijemnik prima uklopne signale od termostata, upravlja kotlom i naređuje otvaranje/zatvaranje ventila zone grijanja (maks. 4 zone) za termostate. Svaka zona može se upravljati zasebno ili čak istovremeno. To omogućuje grijanje uvijek samo onih prostorija koje su vam potrebne.

Termostati se mogu individualno programirati tako da sustav grijanja (hlađenja) grije (hladi) vaš dom ili ured na željenu temperaturu u vrijeme koje želite, pridonoseći istovremeno smanjenju troškova energije uz osiguravanje udobnosti.

Termostati se mogu slobodno nositi unutar dometa. Povezivanje s prijemnikom koji se nalazi na kotlu je omogućeno bežičnom (radio frekvencijskom) vezom, tako da nema potrebe za izgradnjom ožičenja između termostata i kotla. Jedinice su tvornički usklađene i imaju vlastitu sigurnosnu šifru koja jamči siguran rad uređaja.

Preporučamo ga za mjesta gdje je potrebno podijeliti sustav grijanja na zone, a bitna je programabilnost, precizno mjerenje temperature i podešavanje temperature, prenosivost i točnost uključivanja.

Glavne značajke:

 • Upravljanje višezonskim sustavom grijanja
 • Termostati se mogu slobodno nositi unutar dometa
 • Za svaki dan u tjednu može se izraditi poseban temperaturni program.
 • Moguće je postaviti 1 fiksno i 6 slobodno biranih vremena uključivanja dnevno, za svako od kojih se može odabrati bilo koja temperatura.
 • Postoje 4 različite opcije za privremenu promjenu temperature prema programu: do sljedećeg prebacivanja programa, na period od 1-9 sati, na period od 1-99 dana ili do sljedeće ručne intervencije.
 • Osjetljivost prebacivanja na izbor
 • Unutarnja kalibracija termometra
 • Jednostavno prebacivanje između načina hlađenja i grijanja
 • Funkcija zaštite pumpe
 • Pozadinsko osvjetljenje
 • Zaključavanje tipkovnice

Specifikacija proizvoda

Najvažniji tehnički podaci termostata (predajnika)
Podesivi temperaturni raspon 5 - 40 °C (u koracima od 0,5 °C)
Raspon mjerenja temperature 3 - 45 °C (u koracima od 0,1 °C)
Točnost mjerenja temperature ± 0,5 °C
Raspon kalibracije temperature ± 3 ° C (u koracima od 0,1 ° C)
Osjetljivost prebacivanja na izbor ± 0,1 ° C; ± 0,2 ° C; ± 0,3 °C
Napon baterije 2 x 1,5 V AA alkalna baterija (LR6)
Radna frekvencija 868,35 MHz
Raspon dometa cca. 50 m na otvorenom terenu
Najvažniji tehnički podaci prijemnika
Napajanje 230 V AC, 50 Hz
Električni napon koji se može uključiti relejem za upravljanje kotlom max. 30 V DC / 250 V AC
Preklopna struja releja upravljanja kotlom 8 A (2 A induktivno opterećenje)
Izlazni napon zone 230 V AC, 50 Hz
Kapacitet opterećenja izlaza zone 2 A (induktivno opterećenje 0,5 A)
Vrijeme odgode na signal uključivanja koje se može aktivirati na termostatu 4 minute
Vrijeme odgode isključivanja termostata 6 minuta

Česta pitanja

Za što se može koristiti sobni termostat COMPUTHERM Q8RF?
Višezonski bežični sobni termostat COMPUTHERM Q8RF je posebno dizajniran za upravljanje sustavima grijanja i hlađenja. Pogodan je i za upravljanje električnim i elektroničkim uređajima koji se mogu uključiti/isključiti uklanjanjem i vraćanjem napajanja.

S kojim baterijskim ulošcima se termostat može koristiti?
Termostati rade s 2 alkalne baterije od 1,5 V (tip LR6; veličina AA). U uređajima se smiju koristiti samo nove alkalne baterije. Druge baterije koje se nazivaju dugovječnim ili trajnim (npr. konvencionalne ugljično-cink), polu potrošene baterije ili upotreba punjivih baterija nije prikladna za rad uređaja.

Koliki je očekivani vijek trajanja baterije pri korištenju Q8RF?
Očekivani vijek trajanja baterije pri normalnoj upotrebi je cca. 1,5-2 godine.

Gdje bi trebali biti smješteni predajnik i prijemnik termostata?
Jedinice odašiljača termostata treba postaviti u prostoriju koja se koristi za redovitu ili dugotrajnu uporabu tako da bude u smjeru prirodnog kretanja prostorije, ali da nije izložena propuhu ili ekstremnoj toplini (npr. sunčevo zračenje, hladnjak, dimnjak itd.). Njegova optimalna lokacija je 1,5 m iznad razine poda. Uređaji se lako mogu pričvrstiti na svoje postolje, nakon čega se mogu postaviti na bilo koju horizontalnu površinu (npr. stol, polica, komoda) ili čak montirati na zid zahvaljujući rupicama za vijke na stražnjoj strani.

Prijemnik termostata COMPUTHERM Q8RF treba postaviti u blizini kotla na mjestu zaštićenom od vlage i topline. Prilikom odabira mjesta prijamnika također treba uzeti u obzir da širenje radio valova umanjuju teški metalni predmeti (npr. kotlovi, međuspremnici itd.) ili metalne građevinske konstrukcije mogu negativno utjecati na radio valove. Ako je moguće, preporučamo da prijamnik postavite na udaljenosti od najmanje 1-2 m i na visini od 1,5-2 m od kotla i drugih velikih metalnih konstrukcija kako biste osigurali radiofrekvencijsku komunikaciju bez smetnji. Preporučujemo da prije instaliranja prijemnika provjerite pouzdanost radio frekvencijske veze na odabranom mjestu. Ne postavljajte prijemnik ispod poklopca kotla ili u neposrednoj blizini vrućih cijevi ili crpki, jer to može oštetiti komponente i ugroziti bežičnu (radio frekvenciju) vezu. Nadalje, preporuča se da se prijemnik napaja električnom energijom iz druge utičnice od bojlera (ako je moguće, iz druge faze) i da se mrežno napajanje ni na koji način ne usmjerava od kotla do prijemnika. Kako biste spriječili strujni udar, spajanje prijemnika na bojler prepustite stručnjaku!

Kako spojiti proizvod?
Uređaj mora instalirati / pustiti u rad kvalificirana osoba! Uređaj kojim želite upravljati mora biti spojen na NO-COM priključne točke na stražnjoj strani prijemnika. Za više pojedinosti pogledajte upute za uporabu proizvoda.

Kojim uređajima je COMPUTHERM Q8RF prikladan za upravljanje?
COMPUTHERM Q8RF višezonski, radiofrekventni sobni termostat prikladan je za upravljanje velikom većinom bojlera, kotlova i klima uređaja na tržištu u Hrvatskoj. Lako se može spojiti na bilo koji plinski bojler ili klima uređaj sa dvotočnom priključnom točkom sobnoga termostata, bez obzira na to ima li upravljački krug od 24 V ili 230 V. Pogodan je i za upravljanje električnim i elektroničkim uređajima koji se mogu uključiti/isključiti uklanjanjem i vraćanjem napajanja.

Je li za rad termostata potrebno napajanje od 230 V?
Nije potrebno za rad odašiljača termostata, već su potrebne samo 2 alkalne baterije od 1,5 V (tip LR6; veličina AA) po termostatu.

Međutim, prijemnik termostata radi na mrežnom naponu od 230 V.

Ometaju li rad međusobno više bežičnih sobni termostata koji se koriste u stanu?
Ne. Svaki termostat i pripadajući prijemnik (prijamnici) imaju vlastiti sigurnosni kod, koji jamči siguran i nesmetani rad uređaja. Svaki prijemnik prima samo signale od termostata s istim sigurnosnim kodom. Kao rezultat toga, u suštini bilo koji broj uređaja može se koristiti u neposrednoj blizini jedan drugome bez izazivanja ikakvih problema u komunikaciji uređaja.

Može li se koristiti Q8RF za klima uređaje?
Da. Moguće je prebacivanje između načina grijanja i hlađenja termostata. Termostat uključuje klima uređaj iznad zadane temperature u načinu hlađenja i ispod nje isključuje prema odabranoj osjetljivosti uključivanja.

Kako prebaciti termostat u način hlađenja?
Sa tipkama vidljivima na prednjoj strani termostata, jednom kratko pritisnite tipku SET. Zatim ponovno pritisnite i držite tipku SET dok kratko držite tipku COPY. HEAT ili COOL će se pojaviti na zaslonu kako bi označili odabrani način rada. Zatim možete koristiti tipke +/- za prebacivanje između načina rada.

Zašto termostat ne uključuje grijanje?
Razloga za to može biti nekoliko. Najčešći problemi su:

 • korištenje neodgovarajuće baterije (kao što je ispražnjena ili nealkalna baterija)
 • neispravan spoj (koji u slučaju nezgode može oštetiti i relej u uređaju ili uzrokovati oštećenje elektronike kontroliranog uređaja)
 • nesigurna radiofrekvencijska veza (pogledajte dolje za detalje)
 • odašiljač i prijemnik su neupareni i moraju se ponovno upariti (koraci za ponovno uparivanje mogu se naći u uputama za uporabu)

Što trebam učiniti ako se prijemnik uređaja uključi, ali se mrežni napon od 230 V ne pojavi na NO-COM izlazima?
NO-COM izlazi prijemnika uređaja su bez potencijala (bez napona), tako da se prema zadanim postavkama na njima ne prikazuje 230 V, samo su dvije spojene žice zatvorene ili je veza između njih prekinuta. Ako želite da se pri uključivanju uređaja na tim izlazima prikazuje mrežni napon od 230 V, na NO ili COM priključnu točku uređaja potrebno je spojiti mrežni fazni kabel prema uputama za uporabu. Prije spajanja, svakako odspojite kabel za napajanje i neka ga spoji kvalificirana osoba!

Mrežni napon prijemnika prikazuje se na izlazima zone (L1-N1, L2-N2, L3-N3 i L4-N4) kada je odgovarajuća zona uključena.

Što uzrokuje nesigurnu radiofrekvencijsku vezu?
Razloga za to može biti nekoliko. Najčešći uzroci su:

 • korištenje neodgovarajuće baterije (kao što je ispražnjena ili nealkalna baterija)
 • prevelika udaljenost ili previše prepreka (npr. više armiranobetonskih ploča, deblji zidovi, itd.) između odašiljača i prijemnika
 • neispravno postavljanje odašiljača ili prijemnika termostata (pogledajte gore za detalje)
 • korištenje druge radiofrekventne opreme (prema našem iskustvu: neki bebi monitori i bežične slušalice) koja se koristi u blizini i koja emitira jači signal nego što je po standardu
 • druge vanjske smetnje (npr. antena velike snage na krovu ili u blizini)

Korištenje utičnice za pojačanje signala COMPUTHERM Q2RF može riješiti neke probleme (npr. predaleko ili previše prepreka između odašiljača i prijemnika)

Kako proizvod nastavlja raditi nakon nestanka struje?
Nakon što se napajanje vrati, izlaz prijemnika se prvo isključuje. Međutim, kako odašiljač ponavlja svoju trenutnu naredbu za uključivanje svakih 5 minuta, kontrola sustava grijanja/hlađenja vraća se na prethodno postavljeni način rada najkasnije 5 minuta nakon povratka struje.

Što trebam učiniti ako odašiljač ne komunicira s prijemnikom ili je nesigurna veza?
Može postojati nekoliko razloga zašto odašiljač ne komunicira ili samo nesigurno komunicira s prijamnikom. Da biste riješili ovaj problem, preporučujemo da isprobate sljedeće prijedloge:

Zamijenite bateriju u predajniku termostata. Pazite da se u uređaju koriste samo nove alkalne baterije. Druge baterije koje se nazivaju dugovječnim ili trajnim (npr. konvencionalne ugljično-cink), poluprazne baterije ili upotreba punjivih baterija nije prikladna za rad uređaja.
Provjerite jesu li dvije jedinice uparene. Ako dvije jedinice ne komuniciraju ni blizu jedna drugoj, možda će se morati ponovo upariti kako je opisano u uputama za uporabu.
Približite odašiljač i prijemnik termostata ili uključite utikač za pojačanje radio signala COMPUTHERM Q2RF između dvije jedinice ako je moguće na pola udaljenosti ako mislite da su previše udaljene.
Provjerite jesu li odašiljač i prijemnik termostata instalirani kako je opisano. Ako ne, premjestite ih kako je opisano (pogledajte gore za detalje).

Izbjegavajte korištenje druge (kao što su neki monitori za bebe ili bežične slušalice), radiofrekventne opreme u blizini.

Može li se termostat sinkronizirati s više prijemnika u isto vrijeme?
Da. COMPUTHERM bežični termostati mogu istovremeno kontrolirati nekoliko radio frekvencijskih jedinica, kao što su: Q1RX utičnica, Q3RF prijemnik, Q7RF prijemnik, Q8RF prijemnik. Da biste uspostavili vezu, prijemnici moraju biti postavljeni u način uparivanja, a tipke SET i DAY na prednjoj strani termostata Q8RF moraju biti pritisnute dok se na zaslonu termostata ne pojavi U: 1 ili U: 2, U: 3, U: 4 . Zatim pomoću tipki +/- odaberite broj zona koje želite kontrolirati s termostatom, zatim pritisnite i držite tipku COPY dok LED na prijemniku ne prestane treptati. Ako ne želite upravljati Q8RF prijemnikom s Q8RF (TX) termostatom, već drugim bežičnim uređajem COMPUTHERM, morate odabrati U: 1 zonu za sinkronizaciju.

Što trebam učiniti ako mislim da termometar termostata nije točan?
Od vidljivih tipki na prednjoj strani termostata, jednom kratko pritisnite tipku SET. Zatim pritisnite tipku DAY kratko i odmah nakon što držite tipku HOLD. CAL će se pojaviti na zaslonu i pomoću gumba +/- možete promijeniti prikazanu temperaturu na izmjerenu vrijednost.

Što znači LO ili HI natpis koji se pojavljuje umjesto izmjerene temperature?
To znači da je temperatura koju mjeri uređaj izvan mjernog raspona temperaturnog senzora: LO označava prenisku, a HI previsoku. To se može dogoditi ako je jedinica u iznimno hladnom ili vrućem okruženju, ako je termički senzor fizički oštećen (primjerice, ako je pritisnut, što dovodi do kontakta dvije noge termalnog senzora ili ako se termalni senzor polomi) ili ako dođe do kvara toplinskog senzora na neki drugi način.