Naše  Internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Više o kolačićima pročitajte ovdje " Pravila privatnosti ".

Ušteda energije i toplinska ugodnost

 

Savjeti za uštedu energije

 

                                   Ušteda energije i toplinska ugodnost  (sa primjerima formiranja grijaćih zona)

 

Potrošnja i gubitak topline.

Prije nego što se upoznate s konceptom i prednostima podjele grijanja na zone, vrijedi razjasniti što utječe na potrošnju plina (energenata) i gubitak topline zgrade ili prostorije.

Potrošnja.

Osim individualnih toplinskih potreba, potrošnja ovisi i o mnogim drugim čimbenicima, prije svega o toplinskoj izolaciji objekta, vrsti kotla i njegovim uvjetima rada, tehničkim svojstvima sobnog termostata i broju jedinica u zgradi, kao i izvedbi sustava grijanja.

Korisnik može odrediti temperaturu unutar zgrade pomoću sobnog termostata. Na količinu utrošenog goriva presudno utječe prosječna temperatura unutar pojedine zgrade. Stoga se troškovi također mogu smanjiti održavanjem niske prosječne temperature u prostoriji.

Gubitak topline

Toplinski gubitak određene zgrade ili prostorije ovisi

 • od veličine graničnih zidova
 • od koeficijenta prolaza topline rubnih zidova
 • od razlike vanjske i unutarnje temperature.

Na trenutni gubitak topline utječu vanjska temperatura i unutarnja temperatura koju postavlja korisnik. Ilustrirano brojkama, to znači da ako zagrijavamo prostoriju ili zgradu na temperaturu 1ºC višu od vanjske temperature, onda dugoročno cca. Povećava toplinske gubitke grijanja za 6%, a time i potrošnju plina. Na razvoj potrebe za toplinom, dakle, najviše utječe konstrukcija zgrade i razlika između vanjske i unutarnje temperature, pa ako je konstrukcija zgrade zadana, gubitak topline, slično potrošnji, možemo smanjiti na nižu prosječnu unutarnju temperaturu zagrijavanjem.

 

Podjela mreže grijanja u zone

 

Prema funkcionalnosti prostorija objekt se može podijeliti u zone od kojih se svaka pomoću termostata može zagrijati na odgovarajuću temperaturu. Zahvaljujući regulaciji po zonama, možemo čak i grijati jednu zonu u skladu s našim komforom, dok se neiskorištene prostorije mogu održavati na tzv. ekonomičnoj temperaturi (17-18ºC), tako da njihovo zagrijavanje neće biti predugo . Kako ne biste morali ručno podešavati temperaturu više puta tijekom dana, isplati se odabrati programibilne sobne termostate koji će se nakon jednog podešavanja prilagoditi potrebama grijanja. Ovako stvorena mreža osim udobnosti može rezultirati i značajnom uštedom energenata za loženje.

Koje su prednosti?

 • podesiva temperatura po zoni
 • osiguranje udobnosti
 • niski troškovi grijanja
 • ušteda energije
 • programabilni termostati
 • brzo vrijeme zagrijavanja
 • značajne uštede energenta za grijanje

 

Kako se mogu izvesti zone?

 

Skupina zajednički reguliranih prostorija se znači naziva zonama grijanja. Prilikom projektiranja pojedine zone, u cilju ekonomičnosti i udobnosti, preporučljivo je zajedno urediti one prostorije koje se zbog svoje funkcije koriste istovremeno. Na kraju, evo nekoliko primjera:

Grijanje etažiranog stana radijatorom i stvaranjem tri zone;

 • zona: radijatorski krugovi grijanja dnevne sobe, kuhinje (+ radijatorski krug grijanja kupaonice)
 • zona: spavaća soba I. radijatorski krug grijanja (+ kupaonski radijatorski krug grijanja)
 • zona: spavaća soba II. radijatorski krug grijanja (+ kupaonski radijatorski krug grijanja)

 

Napomena:

– zonski ventili koji pripadaju istoj zoni (dnevna soba, kuhinja) paralelno se priključuju na serijski priključak zonskog upravljača Z1,

– zonski ventili su u stanju mirovanja zatvoreni, otvaraju se na komandu sobnog termostata za uključenje,

– jedan termostat je u dnevnoj sobi (T1) a druga dva (T2 i T3) su u spavaćim sobama,

– grijaći krug radijatora kupatila je uvijek otvoren, zato nema potrebe za odloženo uključivanje kotla.

 

Stan u višestambenom objektu s radijatorskim i podnim grijanjem podijeljenim na tri grijaće zone

Grijaće zone rade posebno ili istovremeno, a krug grijanja podnog grijanja kupatila je uvijek uključen, ako se neka zona zagrijava. Grijanjem svake zone upravlja po jedan sobni termostat.

1. zona: krug grijanja podnog grijanja dnevne sobe i kuhinje (+ krug grijanja podnog grijanja kupaone)

2. zona: krug grijanja radijatora spavaće sobe I (+ krug grijanja podnog grijanja kupaone)

3. zona: krug grijanja radijatora spavaće sobe II (+ krug grijanja podnog grijanja kupaone)

Primjer

Napomena:

- Zonski ventili koji pripadaju istoj zoni (dnevna soba, kuhinja) paralelno se priključuju na serijski priključak zonskog upravljača Z1,

- Zonski ventili se miruju zatvoreni, otvaraju se na naredbu sobnog termostata za uključenje,

- Pumpa podnog grijanja se priključuje na serijski kontakt označen sa Z1-4 na zonskom upravljaču, koji uključuje pumpu na komandu bilo kojeg termostata,

- Jedan termostat je u dnevnoj sobi (T1) a druga dva (T2 i T3) su u spavaćim sobama,

- Ako se koriste elektro-termički zonski ventili, zbog dugog vremena otvaranja (oko 3 minuta), kotao se uključuje prije otvaranja zonskih ventila, te zbog toga treba aktivirati odgođeno uključenje kotla (DELAY gumb na ON položaj).

 

Obiteljska kuća na kat, u prizemlju sa radijatorskim i podnim grijanjem, na katu samo sa radijatorskim grijanjem, podijeljenim na dvije zone. Grijanje svake zone vrši po jedan sobni termostat.

1. zona: radijatorski grijaći krugovi prizemnih prostorija i kruga podnog grijanja

2. zona: radijatorski grijaći krugovi katnih prostorija

Primjer

Napomena:

– u stanju mirovanja zonski ventili su zatvoreni, otvaraju se na komandu sobnog termostata za uključenje,

– jedan termostat (T1) se nalazi u dnevnoj sobi na prizemlju, a drugi (T2) u spavaćoj sobi na katu,

– pumpu podnog grijanja treba priključiti na serijski priključak oznake Z1 zonskog upravljača, koji na komandu termostata na prizemlju zajedno sa otvaranjem zonskog ventila Z1 uključuje pumpu podnog grijanja,

– ako se koriste elektro-termički zonski ventili, zbog dugog vremena otvaranja (oko 3 minute), kotao se uključuje prije otvaranja zonskih ventila, te zbog toga treba aktivirati odloženo uključenje kotla (DELAY dugme na ON položaj).

 

Obiteljska kuća na kat, na prizemlju s radijatorskim i podnim grijanjem, na katu samo sa radijatorskim grijanjem, podijeljena na četiri grijaće zone.

Zone grijanja rade posebno ili istovremeno. Krug grijanja podnog grijanja prizemne kupaonice uvijek grije ako je neka zona na prizemlju uključena. Krug grijanja radijatora kupatila na katu uvijek grije ako je neka zona na katu uključena. Grijanje svake zone vrši po jedan sobni termostat.

1. zona: krug grijanja radijatora radne sobe na prizemlju, krug podnog grijanja dnevne sobe, blagovaonice i kuhinje (+ krug podnog grijanja kupaone)

2. zona: krug grijanja prizemne spavaće sobe I (+ krug grijanja podnog grijanja kupaone)

3. zona: krug grijanja radijatora katne spavaće sobe II (+ krug grijanja radijatora kupaone na katu)

4. zona: krug grijanja radijatora katne spavaće sobe III (+ krug grijanja radijatora kupaone na katu)

Primjer

Napomena:

-U mirovanju zonski ventili su zatvoreni, otvaraju se na naredbu sobnog termostata za uključenje,

- Zonske ventile, koji pripadaju istoj zoni grijanja (radna soba, dnevna soba, blagovaonica, kuhinja) potrebno je paralelno priključiti na serijski priključak zonskog upravljača Z1,

- Od termostata u prizemlju, jedan (T1) se nalazi u dnevnoj, drugi (T2) u prizemnoj spavaćoj sobi, a termostati na katu (T3; T4) se nalaze u spavaćim sobama na katu,

- Pumpa podnog grijanja i zonski ventil ugrađen u krug grijanja podnog grijanja treba priključiti na serijski priključak zonskog upravljača obilježenog sa Z1-2 koji na naredbu oba termostata na prizemlju uključuje pumpu podnog grijanja i otvara zonski ventil,

- Zonski ventil kupaone na katu se priključuje na serijski priključak (Z2-3) zonskog upravljača, koji na naredbu oba termostata na katu za uključenje otvara zonski ventil kupatila na katu,

- Ako se koriste elektro-termički zonski ventili, zbog dugog vremena otvaranja (oko 3 minute), kotao se uključuje prije otvaranja zonskih ventila, te zbog toga treba aktivirati odgođeno uključenje kotla (DELAY gumb na ON položaj).

 

Za zonsku regulaciju mogu se nabaviti različiti tipovi termostata, tako da svatko može oblikovati svoj sustav grijanja prema svojim potrebama i tako ostvariti zantnu uštjedu na grijanju. Za više informacija kontaktirajte nas ili pogledajte naše publikacije!

Zonski regulatori centralnog grijanja